Formă statut

Introducere
Tot ceea ce înseamnă viaţa noastră de zi cu zi, este influenţată de relaţionarea cu cei din jur, pe baza regulilor pe care în teorie chiar noi le-am stabilit.
Aceste reguli se transpun în legi în interiorul unui sistem politic de democraţie reprezentativă.
În comparaţie cu sistemele autocrate, democraţia reprezentativă a adus o îmbunătăţire remarcabilă a vieţii cetăţenilor şi a limitat considerabil excesele conducătorilor.
Doar că istoria recentă a dovedit că şi acest sistem are limitele lui şi că încă dă posibilitatea decidenţilor să ignore interesul majorităţii şi să acţioneze în interes propriu sau de grup, prin metode de manipulare, control, cenzura sau chiar prin metode de represiune.
Este clar că sistemul democratic actual are nevoie de o îmbunătăţire şi din fericire revoluţia tehnologică în ceea ce priveşte comunicarea între oameni, dă posibilitatea implementării unei noi versiuni a sistemului democratic de conducere, care să-l aducă mai aproape de idealul unei societăţi umane, incluzive, echitabile şi prospere.
Plecând de la premiza că toţi ne dorim o societate mai bună şi că am înţeles din lecţiile istoriei că paşii înainte s-au bazat pe introducerea deciziei colective în conducerea societăţii, direcţia este evidentă, problemă rămâne în crearea sistemului şi mai ales în convingerea cetăţenii să participe la implementarea lui.

Soluţia

A te aştepta ca soluţia să vină de la un lider providenţial este o utopie. Istoria este plină de lideri revoluţionari care au sfârşit în dictatori.
Soluţia sta în noi cetăţenii şi participarea noastră la deciziile societăţii.
Şi nici nu e greu. Trebuie doar să sacrificăm câteva minute din timpul petrecut pe reţelele sociale şi să-l acordăm informării şi participării la deciziile comunităţii.
Sistemul politic prin care este guvernată țara este un dat care nu poate fi schimbat, cel puțin nu repede sau ușor. Așa încât nu ne rămâne de ales decât să acționăm pe aceste reguli, în interiorul acestui sistem, adică prin partide și prin candidați.

Principiile creării unui statut de partid politic, bazat pe democraţie participativă delegata.

Practică a demonstrat că Democraţia Reprezentativă are limitări grave care duc la decizii care nu reprezintă voinţa majorităţii membrilor.
La adăpostul unei perioade prestabilite de conducere, liderii şi grupurile de interese din jurul lor, pot lua orice decizie doresc şi pot manipula membri prin instrumentele puterii.
Primul şi cel mai important instrument ar fi cenzurarea opiniilor opozante. Dacă majoritatea membrilor habar nu au de problemele organizaţiei sau de faptul că există soluţii alternative, nu vor avea cum să ia o decizie de vot informată.
Şi dacă la aceasta mai adaugi alte instrumente ale puterii, gen recompensarea sau constrângerea membrilor apropiaţi sau cu opinii contrare sau aducerea în organizaţie de membri noi, controlaţi prin interese pecuniare directe, mai pe româneşte votanţi plătiţi, rezultatul este previzibil.
Un statut bazat pe principiile democraţiei participative delegate şi o platformă on-line de aplicare, alături de o participare de masă, ar crea premizele realizării unei forţe politice în care democraţia să fie funcţională şi care să ducă în final la decizii în interesul public.

Ce trebuie rezolvat prin statut

  1. Eliminarea cenzurii.
  2. Alegeri interne gestionate prin vot delegat
  3. Facilitarea participării membrilor la decizii, prin transparentizarea procesului decizional şi vot delegat.

Eliminarea cenzurii se poate face prin stabilirea în statut a paginilor de pe platforma pentru dezbateri din interiorul partidului, structurate pe organizaţii (locale, judeţene şi naţională) şi interzicerea cenzurării mesajelor cu excepţia limbajului jignitor sau obscen.

La alegerile interne, votul membrilor va fi considerat vot delegat. Membri şi vor putea schimba oricând opţiunea şi să acorde votul altui membru.
Membrul ales rămâne în funcţie atât timp cât îşi păstrează numărul de voturi mai mare decât primul contracandidat din listă care nu a prins loc în respectivul for de conducere.

În ceea ce priveşte facilitarea participării membrilor la decizii, aceasta se poate face prin prevederea statutară ca toate propunerile de decizii ale organelor de conducere să fie prezentate pe platformă şi prin posibilitatea membrilor de a vota direct pentru acestea.
Spre exemplu votul în cadrul unui birou local, membri aleşi vor avea fiecare un vot proporţional cu numărul de membri care le-a delegat votul (=100/(număr membri/voturi delegate)).
Membri organizaţiei locale pot decide să voteze direct o propunere de decizie din cadrul biroului local. În acest caz, valoarea votului lor va fi proporţională cu numărul total de membri (=100/număr de membri) şi procentul reprezentând votul membrului respectiv va fi retras membrului din biroul local căruia i-a delegat votul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.