Principii si solutii partid democratie participativa delegata

Introducere
Tot ceea ce înseamnă viaţa noastră de zi cu zi, este influenţată de relaţionarea cu cei din jur, pe baza regulilor pe care în teorie chiar noi le-am stabilit.
Aceste reguli se transpun în legi în interiorul unui sistem politic de democraţie reprezentativă.
În comparaţie cu sistemele autocrate, democraţia reprezentativă a adus o îmbunătăţire remarcabilă a vieţii cetăţenilor şi a limitat considerabil excesele conducătorilor.
Doar că istoria recentă a dovedit că şi acest sistem are limitele lui şi că încă dă posibilitatea decidenţilor să ignore interesul majorităţii şi să acţioneze în interes propriu sau de grup, prin metode de manipulare, control, cenzura sau chiar prin metode de represiune.
Este clar că sistemul democratic actual are nevoie de o îmbunătăţire şi din fericire revoluţia tehnologică în ceea ce priveşte comunicarea între oameni, dă posibilitatea implementării unei noi versiuni a sistemului democratic de conducere, care să-l aducă mai aproape de idealul unei societăţi umane, incluzive, echitabile şi prospere.
Plecând de la premiza că toţi ne dorim o societate mai bună şi că am înţeles din lecţiile istoriei că paşii înainte s-au bazat pe introducerea deciziei colective în conducerea societăţii, direcţia este evidentă, problemă rămâne în crearea sistemului şi mai ales în convingerea cetăţenii să participe la implementarea lui.

Soluţia

A te aştepta ca soluţia să vină de la un lider providenţial este o utopie. Istoria este plină de lideri revoluţionari care au sfârşit ca dictatori.
Sistemul politic prin care este guvernată țara este un dat care nu poate fi schimbat, cel puțin nu repede sau ușor. Așa încât nu ne rămâne de ales decât să acționăm pe aceste reguli, în interiorul acestui sistem, adică prin partide și prin candidați.
Soluţia sta în noi cetăţenii şi participarea noastră la deciziile societăţii, nu doar printr-un vot o data la patru ani ci prin participarea activa in interiorul partidelor politice.
Şi nici nu e greu. Trebuie doar să sacrificăm câteva minute din timpul petrecut pe reţelele sociale şi să-l acordăm informării şi participării la deciziile respectivului partid.
Si pentru ca actualele partide de pe scena politica romaneasca, au deja o structura organizationala care limiteaza sansa impunerii interesului public prin intermediul democratiei, solutia este crearea unei noi constructii politice, care din start sa fie astfel organizata incat sa evite problemele partidelor traditionale.

Principiile creării unui statut de partid politic, bazat pe democraţie participativă delegata.

Practica a demonstrat că Democraţia Reprezentativă are limitări grave care duc la decizii care de multe ori nu reprezintă voinţa majorităţii membrilor.
La adăpostul unei perioade prestabilite de conducere, liderii şi grupurile de interese din jurul lor, pot lua orice decizie doresc şi pot manipula membri prin instrumentele puterii.
Primul şi cel mai important instrument de control si manipulare ar fi cenzurarea opiniilor opozante. Dacă majoritatea membrilor habar nu au de problemele organizaţiei sau de faptul că există soluţii alternative, nu vor avea cum să ia o decizie de vot informată.
Şi dacă la aceasta mai adaugi alte instrumente ale puterii, gen recompensarea sau constrângerea membrilor apropiaţi sau cu opinii contrare sau aducerea în organizaţie de membri noi, controlaţi prin interese pecuniare directe, mai pe româneşte votanţi plătiţi, rezultatul este previzibil.
Un statut bazat pe principiile democraţiei participative delegate şi o platformă on-line de aplicare, alături de o participare de masă, ar crea premizele realizării unei forţe politice în care democraţia să fie funcţională şi care să ducă în final la decizii în interesul public.

Ce trebuie rezolvat prin statut

  1. Eliminarea cenzurii.
  2. Gestionarea functionarii partidului exclusiv pe o platformă on-line.
  3. Alegeri interne gestionate prin vot delegat
  4. Facilitarea participării membrilor la decizii, prin transparentizarea procesului decizional şi vot delegat.

Eliminarea cenzurii se poate face prin stabilirea în statut a paginilor de pe platforma pentru dezbateri din interiorul partidului, structurate pe organizaţii (locale, judeţene şi naţională) şi interzicerea cenzurării mesajelor cu excepţia limbajului jignitor sau obscen.

Funcționarea partidului prin intermediul unei platforme on-line asigură transparența, oferă un cadru organizat și eficient de promovarea propunerilor și nu în ultimul rând, limitează posibilitatea organelor de conducere de a devia de la statut.

La alegerile interne, votul membrilor va fi considerat vot delegat. Membri şi vor putea schimba oricând opţiunea şi să acorde votul altui membru.
Membrul ales rămâne în funcţie atât timp cât îşi păstrează numărul de voturi mai mare decât primul contracandidat din listă care nu a prins loc în respectivul for de conducere.

În ceea ce priveşte facilitarea participării membrilor la decizii, aceasta se poate face prin prevederea statutară ca toate propunerile de decizii ale organelor de conducere să fie prezentate pe platformă şi prin posibilitatea membrilor de a vota direct pentru acestea.
Spre exemplu votul în cadrul unui birou local, membri aleşi vor avea fiecare un vot proporţional cu numărul de membri care le-a delegat votul (=100/(număr membri/voturi delegate)).
Membri organizaţiei locale pot decide să voteze direct o propunere de decizie din cadrul biroului local. În acest caz, valoarea votului lor va fi proporţională cu numărul total de membri (=100/număr de membri) şi procentul reprezentând votul membrului respectiv va fi retras membrului din biroul local căruia i-a delegat iniţial votul.

Diavolul sta in detalii
De ce democratia nu functioneaza in sistemele politice reprezentative.
La prima citire, orice statut de partid politic din Romania pare democratic.
Problemele apar la aplicare.
In fapt, castigarea alegerilor interne ale partidelor si ulterior controlul asupra partidului se bazeaza pe un sistem de grupuri de interese, conduse de lideri care reusesc intr-un fel sau altul sa „controleze” deciziile/voturile unui anumit numar de membri.
„intr-un fel sau altul” este o exprimare eleganta, de obicei controlul asupra membrilor respectivi se realizeaza prin promisiunea unor recompensari sub forma de functii, angajari la stat sau chiar prin reconpensari banesti.
Pana aici am putea spune ca inca e o forma de democratie dar din pacate problemele nu se opresc aici.
Pastrarea conducerii si impunerea deciziilor se face de multe ori prin incalcarea statutului.
O decizie nestatutara ar putea fi atacata intern la comisia de arbitraj, dar cum de obicei aceste comisii sunt alese odata cu conducerea, in practica, gruparile de interese care castiga alegerile castiga si majoritatea pe lista de arbitri detinand controlul acestora.
Astfel singurele cai de atac al unei decizii nestatutare, raman justitia si convocarea unei adunari generale ale membrilor.
Calea justitiei e greoaie si de durata, iar calea adunarii generale depinde de posibilitatea membrilor de asi expune problemele pe grupurile interne de discutii.
Aici intervine o alta problema si anume cenzurarea discutiilor pe grupurile de comunicare interna, pentru ca administratori grupurilor sunt numiti tot de conducere.
Astfel, de aici in colo, democratia aparenta din statut, nu mai are nici un efect practic, iar grupurile de interese din partide isi vor impune adeptii in functii de stat doar pe criterii de obedienta.

Elaborarea unui statut care să permită gestionarea unei forțe politice astfel încât deciziile rezultate să fie în interesul majorității, este o sarcină complexă și prezentul articol nu are pretenția că ar putea acoperi toate problemele legate de acesta.

Scopul prezentului articol este de a demonstra că există soluții și mai ales că acestea nu pot veni decât de la noi, cei mulți de la baza societății, care suntem afectați de deficiențele sistemului și nu de la actualul lidership politic care profită din plin de slăbiciunile lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.