Drumul ecologic Nufaru Sulina

Echipa USR Sulina va propune formarea unei alianțe cu unitățile administrative Crișan, Maliuc și Nufăru pentru dezvoltarea economică a zonei, pe baza tursimului sustenabil și ecologic. Ne dorim ca și inima deltei să beneficieze de finanțare europeană, nu doar periferia ei. Legea 215/2001 Art. 11 aln. (1) prevede că două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale au dreptul să se asocieze, formând asociaţii de dezvoltare intercomunitară, cu personalitate juridică, de drept privat şi de utilitate publică. Iar Art. 12 aln. (2) spune că Guvernul sprijină asocierea unităţilor administrativ-teritoriale prin programe naţionale de dezvoltare. Aceste programe sunt finanţate anual prin bugetul de stat şi sunt prevăzute distinct în cadrul bugetului Ministerului Administraţiei şi Internelor, în condiţiile legii privind finanţele publice locale.

Proiectele depuse împreună au șanse mai mari de reușită pentru că se conformează principiului european al mobilității între localități și regiuni. Cel mai important proiect al alianței va fi legătura terestră Nufăru – Mila 2. Șoseaua din imagine este trasată pe lângă digurile existente, până la Gorgova și de-a lungul malului Dunării mai departe. Puține și mici sunt zonele (aprox. 3 km în total) în care va fi nevoie de construirea unui dig prin stufăriș.

Pe lângă beneficiile economice evidente (pe care nu le vom enumera acum), vor fi și implicații pozitive de ordin social și ecologic:
– imaginați-vă curse ciclistice organizate anual pe cei 60 de km în afara sezonului estival; pentru Sulina ar însemna o foarte bună reclamă și extinderea perioadei de ocupare a pensiunilor;
– imaginați-vă posibilitatea de a te caza la Gorgova, de a mânca o ciorbă de pește la Crișan și de a face o baie în mare la Sulina, toate în aceeași zi;
– imaginați-vă posibilitatea medicilor și a profesorilor de a face naveta între Sulina și Crișan în 15 minute; e o șansă pentru copiii defavorizați și pentru bolanvii care nu se pot deplasa;
– imaginați-vă preluarea săptămânală în sezon, a deșeurilor reciclabile din localitățile de pe traseul șoselei; acum plaja sălbatică de la Sulina, geme de plastic.

În plus, vom încerca împreună promovarea turistică prin televiziunile centrale și în media scrisă internațională, la pachet ca circuit turistic, pentru că zona are multe de oferit.

Vezi propunere pe platforma aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.